INTERNATIONALE DAG VAN DE RECHTEN VAN DE VROUW 2023
Ter gelegenheid van de internationale dag van de rechten van de vrouw op 8 maart had ik het genoegen een honderdtal leerlingen van het 3de en 4de middelbaar onderwijs uit heel België in de Kamer te verwelkomen!
Dankzij een interactieve animatie van het AVG-Carhif asbl-vzw (Archief en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis) konden deze jongeren meer te weten komen over de trage evolutie van de vrouwenrechten en de gevolgen die seksistische vooroordelen kunnen hebben op het leven van mannen en vrouwen.
Ik kon hen deze boodschap overbrengen:
"Beste studenten, Beste leraren,
Welkom in het Federale Parlement, welkom in de Kamer, dat vooral van u is!
Vandaag vieren we de Internationale Dag van de Rechten van de Vrouw. Het is een belangrijk moment dat ons eraan herinnert hoe vrouwen lang - en nog steeds! - onderdrukt en gediscrimineerd worden in vele delen van de wereld.
De strijd voor meer gelijkheid is altijd een van mijn stokpaardjes geweest. Sinds mijn aantreden als Kamervoorzitster heb ik mij continu ingezet om de strijd tegen alle mogelijke vormen van discriminatie te bevorderen, waaronder uiteraard die welke vrouwen kunnen benadelen. Ik denk met name aan de arbeidsmarkt waar vrouwen traditioneel eerder terug te vinden zijn in de gezondheidszorg, het onderwijs, enz.). Maar waarom zouden ze niet even goed kunnen presteren in de haute finance of bij Landsverdediging?
Hoewel er in de loop der jaren vooruitgang is geboekt, moet er nog veel worden gedaan om ervoor te zorgen dat vrouwen op alle gebieden van het leven, waaronder onderwijs, werkgelegenheid en politiek, dezelfde kansen krijgen als mannen. We moeten ook werken aan het beëindigen van gendergerelateerd geweld, waaronder uiteraard seksuele intimidatie en huiselijk geweld.
Jullie ook, als jongeren, zijn verantwoordelijk voor de maatschappelijke houding en het gedrag ten opzichte van vrouwen. Iedereen kan, op zijn eigen manier, individueel of collectief actie ondernemen om gendergelijkheid te bevorderen en een einde te maken aan discriminatie op grond van geslacht. Je kunt je bewust zijn van genderstereotypen om ze niet in stand te houden. Je kunt bondgenoten van vrouwen zijn en hun strijd steunen.
Jullie hebben allemaal onbeperkte toegang tot informatie op het internet om meer te weten te komen over de complexiteit en het belang van genderkwesties en seksuele discriminatie en om deze ook te begrijpen. Laten we allemaal een voorbeeld zijn op vlak van respect en waardigheid: laten we ieder mens behandelen zoals hij dat verdient en zoals we zelf behandeld willen worden. Stop dus met die intimidatie, met ongepaste grappen of agressief gedrag.
Stop discriminatie!
Laten we tot slot niet vergeten dat de strijd voor gendergelijkheid een dagelijkse strijd is die de hele bevolking ten goede komt. Het is niet voldoende om één keer per jaar aandacht aan deze kwestie te besteden. We moeten allemaal samenwerken om een wereld te creëren waarin vrouwen gelijk en eerlijk worden behandeld, waarin zij toegang hebben tot dezelfde kansen als mannen en waarin seksueel geweld verboden is.
Zoals Barack Obama, oud-president van de Verenigde Staten zei: "Er is nog veel werk aan de winkel om de kansen van vrouwen en meisjes hier en in de hele wereld te verbeteren... Maar de belangrijkste verandering is eigenlijk dat wijzelf veranderen!"
Dus op deze Internationale Dag van de Rechten van de Vrouw moedig ik jullie allen aan om na te denken over hoe jullie je steentje kunnen bijdragen, om actie te ondernemen, het gepaste gedrag aan te nemen zodat we samen gendergelijkheid kunnen bevorderen.
Samen kunnen we verrijkt worden door onze verschillen en samen groeien in een harmonieuzere samenleving waarin iedereen zijn plaats kan vinden! "
Hier is een kort bedankbriefje van een van de scholen:
"Mevrouw,
Ik dank u voor het warme onthaal dat u ons hebt gegeven, inclusief een ontbijt om deze bijzondere zitting in de Kamer ter gelegenheid van de Internationale dag van de rechten van de vrouw te beginnen.
België is uniek omdat zowel de Kamer als de Senaat door vrouwen worden voorgezeten.
De leerlingen van het ‘Meertalig Atheneum Woluwe’ kregen de gelegenheid om meer te leren over het moeizame proces van bevrijding van vrouwen en het verkrijgen van de status die zij verdienen. In veel landen moeten vrouwen nog steeds vechten voor hun plaats. De strijd is nog niet voorbij. Zelfs niet in ons land. De loonkloof blijft in veel sectoren bestaan, ook in de sport.
Ik dank zowel de voorzitster van het Huis (mevrouw Eliane Tillieux) als de voorzitter van de Senaat (mevrouw Stephanie D'Hose) voor hun uitnodiging en hun relevante antwoorden op de vele vragen van de studenten.
Hartelijk dank.
Met vriendelijke groet,
Marc Fonteyne, waarnemend directeur – Meertalig Atheneum Woluwe"