Eerste interparlementaire top Crimea Platform
Meneer de voorzitter,
Geachte collega's,
Ik juich het initiatief van deze Top toe, aangezien wij allemaal betrokken zijn bij een gemeenschappelijke inspanning om de territoriale integriteit van Oekraïne binnen zijn internationaal erkende grenzen, met inbegrip van zijn territoriale wateren, te herstellen.
Ik wil ook de Sabor bedanken voor zijn hulp aan Oekraïne bij het organiseren van deze top.
Helaas is de situatie in Oekraïne sinds de oprichting van dit platform niet verbeterd en heeft Rusland naast de Krim nog vier andere regio's onrechtmatig geannexeerd. Dit zijn gebeurtenissen die onze voorgangers, toen zij het VN-Handvest aannamen, nooit meer wilden laten gebeuren.
Overeenkomstig resolutie 3314 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over de definitie van agressie erkent België de territoriale annexatie van de Krim, noch de recentelijk geannexeerde gebieden in de Donbass-regio niet als legitiem.
Sinds 2014 heeft het volk van Oekraïne op het Maidanplein zijn wens voor een democratische en Europese toekomst geuit. Helaas is 8 jaar later meer dan de helft van de Oekraïense kinderen uit hun vertrouwde omgeving verjaagd.
Afgelopen april kreeg ik de kans om een grensovergang en twee opvangcentra voor Oekraïense vluchtelingen in Polen te bezoeken. Daar kon ik getuige zijn van de exodus van vele Oekraïense gezinnen die er in kampen verblijven in afwachting dat zij naar een ander land doorreizen of naar huis terugkeren. Een onaanvaardbare, pijnlijke en schrijnende situatie.
Het is voor hun toekomst dat we Oekraïne moeten helpen om de oorlog te beëindigen en zijn grondgebied terug te winnen.
België heeft samen met zijn medelidstaten van de Europese Unie nooit geziene politieke, diplomatieke en beperkende maatregelen genomen ten aanzien van de Russische federatie. Op 31 maart 2022 hebben wij in België in de Kamer van volksvertegenwoordigers een videoconferentie georganiseerd met de president van Oekraïne, de heer Volodymyr Zelensky. Op 13 juni 2022 hadden wij de eer om in onze instelling de voorzitter van de Verkhovna Rada, de heer Ruslan Stefanchuk, te ontvangen. Hierbij wil ik opnieuw bevestigen dat België zich achter Oekraïne schaart.
Door de acties van Rusland te veroordelen, dragen wij bij tot de handhaving van het internationaal recht en bevestigen wij onze verbintenis aan de internationale gemeenschap die gebaseerd is op de rechtsstaat, aan de handhaving van de vrede, de eerbiediging van de nationale soevereiniteit en het verbod op onrechtmatig gebruik van geweld.
De gevolgen van de oorlog in Oekraïne hebben aangetoond dat onze wereld onderling sterk verbonden is. Het tegenhouden van onder meer de graanexport en de blokkade van de Oekraïense havens heeft rechtstreekse gevolgen voor de voedselvoorziening van ontwikkelingslanden, waardoor een aanzienlijk risico op hongersnood ontstaat.
Daarom is het essentieel dat wij de regionale veiligheid en de bescherming van de vrijheid van scheepvaart bevorderen.
De Russische autoriteiten moeten voor de bevoegde internationale rechtbanken verantwoording afleggen voor de in Oekraïne gepleegde misdaden.
Geachte collega's,
Het goedkeuren van deze verklaring is, naast de politieke, militaire, humanitaire en diplomatieke steun van België, een andere manier waarop wij onze steun willen betuigen en onze solidariteit met het volk van Oekraïne willen bevestigen.
Ik dank u voor uw aandacht.
Eliane TILLIEUX